Rybę po grecku z przepisu babci robię nie tylko na Wigilię. Często gości u nas na piątkowym obiedzie
Ryba po grecku, choć nie ma nic wspólnego z Grecją, to łączy produkty, które stanowią podstawę kuchni śródziemnomorskiej. Smaki ryby, warzyw korzeniowych (marchewki, selera, pietruszki) i sosu pomidorowego idealnie się dopełniają, gwarantując wyjątkowe doznania kulinarne. W Polsce ryba po grecku jest tradycyjnym daniem wigilijnym. To właśnie wtedy gości na wielu stołach. Ja jednak rybę z duszonymi warzywami, w czerwonym sosie robię częściej. Podaję ją na przykład w piątki na obiad.
Jak przygotować rybę po grecku?
Ryba po grecku to prosta pod względem składu i sposobu przygotowania potrawa, która nie wymaga spędzania wielu godzin w kuchni. Do ryby po grecku nadaje się zarówno świeża, jak i mrożona ryba np. mintaj, dorsz, miruna, morszczuk oraz tilapia. Tradycyjnie do potrawy dodaje się białą rybę, ale zachęcam do eksperymentowania i przygotowania dania np. z filetami z łososia.
Porada: możesz skrócić czas duszenia warzyw i dopiec potrawę w piekarniku, dzięki czemu jej smak będzie bardziej wyrazisty. Zamiast masła klarowanego równie dobrze sprawdzi się olej do smażenia.
Przepis: Ryba po grecku
Tak przygotowana ryba jest nie tylko jedną z propozycji na świąteczne dania, ale również smacznym i zdrowym obiadem na każdy dzień.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 498 w każdej porcji
Składniki
- 800 g filetów rybnych ze skórą lub bez skóry
- 4 duże marchewki
- 3 średnie pietruszki
- 1 mały seler korzeniowy
- biała część małego pora
- 1 duża cebula
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki oregano
- 100 ml bulionu warzywnego
- 8 łyżek klarowanego masła
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- mąka pszenna do panierowania ryby
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówMarchewkę, pietruszkę i seler obierz, umyj, osusz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pora obierz z wierzchnich liści, przekrój na pół, wypłucz i pokrój w półplasterki. Świeżą lub mrożoną rybę umyj, osusz i pokrój na niewielkie kawałki. Oprósz rybę z obu stron solą, świeżo zmielonym pieprzem i oregano. Porada: rybę możesz również przyprawić gotową mieszanką przypraw do dań rybnych.
- Panierowanie i smażenie rybyObtocz rybę w mące pszennej. Na patelni z grubym dnem rozgrzej 4 łyżki klarowanego masła. Smaż kawałki ryby partiami po 3-4 minuty z każdej strony. Grube filety smaż nieco dłużej. Gotowa ryba powinna być miękka i złocista z obu stron. Usmażoną rybę odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Smażenie i duszenie warzywNa pozostałym klarowanym maśle zeszklij cebulę i pora. Dodaj marchewkę, pietruszkę i seler. Smaż przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj bulion, liście laurowe i ziele angielskie. Przykryj patelnię pokrywką i duś do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj przecier pomidorowy. Wymieszaj i duś na małym ogniu przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- WykonaniePrzełóż część warzywa do naczynia, w którym będziesz serwować potrawę, ułóż na nich kawałki ryby i przykryj je resztą warzyw.
Jak podawać rybę po grecku?
Rybę po grecku możesz podawać na ciepło z ziemniakami i surówką – w tej wersji sprawdza się genialnie jako postny obiad, oraz na zimno z dodatkiem pieczywa lub chrupiących tostów – to pyszna przekąska lub jedno w wigilijnych dań. Przed podaniem warto udekorować potrawę natką pietruszki. Rybę po grecku możesz zrobić nawet na 2-3 dni przed podaniem, wtedy będzie smakować jeszcze lepiej i śmiało możesz ją również podgrzewać.
Opcjonalne dodatki do ryby po grecku
Zmieniam smak tradycyjnej ryby po grecku, dodając do warzyw np. czosnek, czerwoną, żółtą i zieloną paprykę oraz papryczkę chili. Smażę również rybę w innych panierkach np. w panierce panko oraz obtaczam w roztrzepanym jajku i płatkach migdałowych.